KADININ ÇALIŞMASINI ENGELLEMEK DE BİR ŞİDDETTİR
Bunu önlemenin yolu sadece fiziksel şiddeti önlemek değil bence..Kadının yaşam standartını yükseltmesi için ÇALIŞMA HAYATINDA yer alması bence en önemli çözümlerden birisi.Çünkü şiddet gören kadın,öncelikle çareyi tek başına yaşamak olarak seçmek ister.Bu seçimi yaparken de çocuklarını bırakmak istemez.Ekonomik zorluklarla başedebilmek içinde önce kendisinin ayakta durmasını sağlamalı ve mutlaka çalışma hayatının içinde olmalıdır.
Toplumda, bu konu gündeme hep sanırız ki;kadına şiddet sadece fiziksel şiddettir.Oysaki”KADINA ŞİDDET”kavramı geniş bir kavram.Bu konuda toplumsal bilinç oluşturma eksiğimiz de olsa yasada geniş bir şekilde yer verilmiş.ve yasada hangi durumların ŞİDDET sayılacağı açık.
Şöyleki;
Ekonomik Şiddet:
Çalışmaya ya da çalışmamaya zorlamak,parasını veya banka kartını alıp geri vermemek,işe gitmesine izin vermemek,zorunlu ihtiyaçlarını karşılamamak, hiç para vermemek,şahsi mallarını-ziynet eşyalarını almak, ailenin parası ve tasarrufları için hiç fikrini sormamak, işten atılmasına yol açacak olaylar yaratmak….
Fiziksel Şiddet:
Tokat atmak, tekmelemek,tartaklamak, dövmek,saçını çekmek,yumruklamak,koluna kıvırmak,odaya-eve kilitlemek,bir yerini kırmak,silah, kesici-delici bir alet ya da kezzap gibi kimyasal bir madde ile yaralamak, yakmak veya öldürmek,gerektiği halde tedavi olmasına engel olmak…..
Sözlü-Duygusal-Psikolojik Şiddet:
Bağırmak, hakaret etmek, küfretmek, tehdit etmek,korkutmak,aşağılamak,alay etmek,karar vermesine izin vermemek, başka kadınlar -erkekler ile kıyaslamak,kendini geliştirmesine izin vermemek, eğitim hakkını engellemek,ailesi-arkadaşları-komşuları ile görüşmesine izin vermemek,evden dışarıya çıkmasına izin vermemek, her an nerede olduğunu kontrol etmek,inançlarını-kökenini-işini-maaşını küçümsemek,başkalarının önünde sürekli sözünü kesmek….
Cinsel Şiddet:
Evli olduğu kişi bile olsa tecavüz yani istemediği yer ve zamanda cinsel ilişkiye zorlamak,istemediği şekilde cinsel ilişki kurmak,başka insanlar ile cinsel ilişkiye zorlamak,ensest (akrabalar arası cinsel taciz ve tecavüz),fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek,çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya zorlamak,kürtaja zorlamak,cinsel organlarına zarar vermek,telefon ile-mektup ile ya da sözlü olarak cinsel içerikli tacizlerde bulunmak,kadınlığına, erkekliğine laf söylemek,namus gerekçesi ile öldürmek ya da öldürmeye zorlamak….
ŞİDDETE MARUZ KALAN KADIN ÖNCELİKLE NELER YAPMALI?
>Şiddete maruz kaldığınızda 155 Polis İmdat veya ALO 183 hattını arayarak şikayetinizi bildirebilir, size en yakın destek alabileceğiniz yeri sorup öğrenebilir.
>Aile içi şiddet nedeniyle karakola başvurduğunda, ücretsiz avukat hakkı var. Avukat isteyip istemediğini polise söylemelidir.
>Aile içi şiddete maruz kalıyorsa, destek almaktan çekinmemeli.Sadece şiddet anında değil, şiddet olmadığı zaman da yardım isteyebilmelidir.Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na psikolojik danışma ve psikiyatri merkezlerine ve kadın kuruluşlarına kendisi ya da eşi ile birlikte başvurabilir..
Bu konuları kapsayan 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasa da mevcuttur.
Bu yasadan kimler yararlanır?
Kadınlar;aynı çatı altında yaşadığı kocası, kocasını ana-babası, kardeşleri, kendisine veya çocuklarına sözlü, fiziksel, duygusal, cinsel veya ekonomik şiddet uyguluyorsa bu yasadan yararlanabilirler.
ŞİDDETSİZ BİR TOPLUMDA YAŞAMAK DİLEĞİMLE..